Reuters’a konuşan biri diplomat, biri Suriyeli muhalif kaynak, HTŞ’nin Beşar Esad’ı devirmeye yönelik planlarını altı ay önce Türkiye’ye ilettiğini öne sürdü. Habere göre, HTŞ liderliğindeki rejim karşıtı gruplar, 27 Kasım’da Halep’te başlattıkları ilerleyişi 8 Aralık’ta Şam’a girerek ve Esad’ı devirerek sonlandırdı.
Kaynaklar, grupların bu kapsamlı operasyonunu Türkiye’nin bilgisi olmadan gerçekleştirmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Türkiye’nin Suriye’nin kuzeybatısındaki askeri varlığına ve Suriye Milli Ordusu’na (SMO) verdiği desteğe dikkat çekilen haberde, Türkiye’nin HTŞ’yi terör örgütü olarak tanıdığı da vurgulandı.
HTŞ’nin planının ardındaki isim olarak Ebu Muhammed Colani (Ahmed Hüseyin el Şara) öne çıkıyor. Eski El Kaide bağlantıları nedeniyle Colani, ABD, Avrupa ve Türkiye tarafından terör listesinde yer alıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, büyük bir mülteci akını riskinden dolayı muhaliflerin bu planına uzun süre karşı çıktığı belirtildi. Ancak kaynaklara göre, Esad’ın siyasi çözüm girişimlerini reddetmesi, Ankara’nın tutumunun değişmesine neden oldu. Muhalifler, Türkiye’ye ilettikleri mesajda şu ifadeleri kullandı: “Diğer yöntemler işe yaramadı, bizimkini deneyin. Sadece müdahale etmeyin.”
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Doha’da yaptığı açıklamada Türkiye’nin Esad’la temas kurma çabalarının sonuçsuz kaldığını belirterek, “Rejim yavaş yavaş çöküyordu ve biz bunu görüyorduk” dedi. Öte yandan, Türkiye’nin saldırıya destek verdiği iddiaları, Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz tarafından reddedildi. Bahreyn’de konuşan Yılmaz, Türkiye’nin bölgedeki istikrarsızlıktan endişe duyduğunu ifade etti.
Bir Türk yetkili ise Reuters’a yaptığı açıklamada, “HTŞ bizden emir ya da talimat almıyor ve operasyonlarını bizimle koordine etmiyor” dedi. Türkiye’nin, HTŞ’nin Halep operasyonu hakkındaki bilgisi konusunda ise doğrudan bir açıklama yapılmadı.